≡ Menu

ESCROW OVEREENKOMST

Snap jij het nog? Een gebruiksaanwijzing voor eigendomsrecht van software

escrow overeenkomst Stel, je bent een intelligente freelanceprogrammeur met een gevestigde naam en je hebt een fantastische software ontwikkeld. Van software ontwikkelen weet je alles, maar het aan de man brengen van je nieuwe software is niet voor jou weggelegd. Je ‘people skills’ schieten je tekort. Gelukkig heb je een goede vriend die jouw software wel over de toonbank kan krijgen. Deze vriend is in wezen ook je opdrachtgever. Maar wat vaak gebeurt als je samenwerkt met iemand die je goed kent; jullie krijgen ruzie. De hamvraag is nu: ‘van wie is de software?’ Is de software van de programmeur of van degene die de software verkoopt, de opdrachtgever? Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om dit probleem te voorkomen.

Wat je ten eerste kunt doen is bepalen wie de auteursrechthebbende is. Je software kan worden beschermd door het auteursrecht als het – simpel gezegd – voldoende origineel is. Bij een beetje creatief geprogrammeerde broncode is dat al snel het geval. In het geval van het bovenstaande voorbeeld is de programmeur de auteursrechthebbende, omdat hij  degene is die de software heeft gecreëerd.

De volgende stap die dan genomen kan worden zodat de opdrachtgever de software kan gebruiken, is een softwarelicentie afsluiten. Een softwarelicentie is hetzelfde als een vergunning zodat je een software van iemand anders kunt gebruiken. Vaak wordt auteursrecht en eigendomsrecht (de softwarelicentie) nog over één kam geschoren, maar het zijn in feite twee totaal verschillende dingen. Om geharrewar over auteursrecht en gebruikersrecht helemaal van tafel te vegen is de derde en laatste optie de beste om je vriendschap te redden, namelijk een escrow-overeenkomst.

Wat is een escrow overeenkomst?

Een escrow-overeenkomst is een juridische overeenkomst, met als doel ervoor te zorgen dat het bedrijf van de opdrachtgever gebruik kan blijven maken van de software, zelfs als er iets gebeurt met (het bedrijf van) de programmeur. Dit gebeurt door de broncode van de door de opdrachtgever gebruikte software door een derde partij in bewaring te laten nemen, zijnde een escrow-bedrijf. Als de programmeur zich niet langer aan het contract houdt, door in het bovenstaande geval ruzie, dan heeft dit als gevolg dat de derde partij de broncode van de programmeur aan de opdrachtgever uitlevert. Op deze manier loopt niemand het risico op contractbreuk en de negatieve gevolgen die hieruit voortvloeien.

escrowDe escrow-regeling  zorgt er zo voor dat de belangen van alle partijen beschermd worden. Zodra de regeling is ondertekend door de twee vrienden (de eerste en tweede partij) en de afgevaardigde van het escrow-bedrijf (de derde partij), doet een verificatieconsultant de afgesproken verificatie, in dit geval de softwarebroncode, op het deposito. Door zijn specialistische kennis kan de consultant een grote verscheidenheid aan software toetsen. Nadat het materiaal gecheckt is, wordt deze gekopieerd en op twee verschillende beveiligde locaties in veilige kluizen opgeborgen. Een contactpersoon die de escrow-account beheert staat zowel voor, gedurende en na het deposito klaar voor de opdrachtgever.

Nu is een ruzie met een vriend natuurlijk niet de enigste reden om je product als freelancer of zzp-er veilig te stellen. Een escrow-overeenkomst kan in meerdere gevallen uitkomst bieden, bijvoorbeeld als je met een distributeur in zee wil gaan die meer zekerheid wil, voordat hij het product van een nieuwe speler in het veld op de markt wil brengen. In ieder geval is een escrow het overwegen waard, als je zeker wilt zijn dat je rechten gewaarborgd worden bij een zakelijke overeenkomst. En dat is een aantrekkelijk idee voor elke zelfstandige.

Comments on this entry are closed.