≡ Menu

Register bewerken met RegEdit

Er wordt veel gesproken over het Windows register. Wat als een paal boven water staat is dat het Windows Register een cruciale rol binnen het besturingssysteem heeft en dat bij pc problemen in veel gevallen het Windows register een belangrijk aandeel heeft.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen het register willen wijzigen of opschonen.
Ook al raadt Microsoft het sterk af, elke computergebruiker kan het Register opschonen of aanpassen. Dit kunt u doen met behulp van de door Microsoft meegeleverde programma: RegEdit.

Opstarten van RegEdit

RegEdit is niet te vinden in het menu van Windows, er bestaat ook geen enkele shortcut naar dit programma. Dit past in het beleid van Microsoft om zo veel mogelijk het gebruik van dit tool door onervaren computer gebruikers te vermijden.

Om RegEdit te starten dient u naar “Start” te gaan en vervolgens in het zoekvenster de tekst “regedit” te typen. Op dat moment verschijnt er bovenaan in de menu een applicatie “RegEdit.exe”. Klik er met de rechtermuis knop op en start de programma als “Administrator” / “Beheerder”.

Voordat u het register gaat opschonen of bewerken raad ik u aan om eerste een Windows herstelpunt te creëren. Op die manier kunt u, als u iets verkeerd heeft gedaan, altijd terug keren naar het punt waar de computer nog goed functioneerde.

Het volgen van register wijzigingen met RegMon

U kunt gebruik maken van een programma die alle wijzigingen in het Windows register bijhoudt in een log. Dit is zeer handig omdat u zo een overzicht krijgt van alle register activiteiten. Bij het register opschonen is dat ook praktisch. Heeft u te veel verwijderd kunt u in het log zien welke elementen verwijderd zijn en indien nodig herstellen.
Het programma die de Windows Register activiteiten in de gaten houdt heet RegMon.
RegMon ontwikkeld door Mark Russinovich en Bryce Cogswell, twee werknemers van Microsoft. Tegenwoordig is RegMon een onderdeel van een groter pakket: Proces Monitor. Die naast wijzigingen in het register ook wijzigingen in processen, of bestanden kan volgen.

Bent u geïnteresseerd in RegMon, donwload dan hier de Proces Monitor.

Een goede video waarbij u wordt uitgelegd hoe u dit programma kunt gebruiken kunt hier onder vinden:

Conclusie

U kunt het register bewerken met RegEdit. Een programma dat meegeleverd wordt door Microsoft. Het wordt afgeraden om handmatig het register op te schonen, maar er zijn mogelijkheden omdat toch zelf te kunnen doen. Er wordt u echter wel aangeraden om een backup te maken van uw systeem en gebruikt te maken van tools zoals RegMon.

Wilt u veilig het register opschonen? Dan raad ik u aan een registry cleaner te gebruiken.

Terug naar boven Terug naar boven.
Terug naar startpagina: het register opschonen Register opschonen
Share
{ 0 comments… add one }